Γνωρίζεις τι είναι τα ψυχοσάββατα της Εκκλησίας μας;

Γνωρίζεις τι είναι τα ψυχοσάββατα της Εκκλησίας μας και τι προσφέρουμε για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών μας;

Μέσα στην ιδιαίτερη μέριμνά της για τους κεκοιμημένους η αγία Ορθόδοξη Εκκλησιά μας έχει καθορίσει ξεχωριστή ημέρα της εβδομάδος γι’ αυτούς.

Όπως η Κυριακή είναι η ημέρα της αναστάσεως του Κυρίου, ένα εβδομαδιαίο Πάσχα, έτσι το Σάββατο είναι η ημέρα των κεκοιμημένων, για να τους μνημονεύουμε και να έχουμε κοινωνία μαζί τους. Σε κάθε προσευχή και ιδιαίτερα στις προσευχές του Σαββάτου ο πιστός μνημονεύει τους οικείους, συγγενείς και προσφιλείς, ακόμη και τούς εχθρούς του που έφυγαν από τον κόσμο αυτό, αλλά ζητά και τις προσευχές της Εκκλησιάς γι’ αυτούς.

Σε ετήσια βάση η Εκκλησιά έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα· το ένα πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω έχει το εξής νόημα: Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή. Για το λόγο αυτό με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει μεταξύ των υιών της Επουράνιας Βασιλείας Του.

Γνωρίζεις τι προσφέρουμε την ημέρα εκείνη στον ναό για την τέλεση του μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκoιμημένων αδελφών μας;

Ένα πρόσφορο (ζυμωτό το οποίο φέρει σφραγίδα προσφόρου)
Έναν δίσκο με κόλλυβα
Ένα μπουκάλι λάδι για τα καντήλια του ναού
Ένα μπουκάλι Νάμα Βυζαντινό για τη Θεία Κοινωνία
Τρεις λαμπάδες καθαρό κερί για την Αγία Τράπεζα και το τραπέζι του μνημοσύνου
Καρβουνάκια
Αγνό μοσχοθυμίαμα

Μην ξεχνάμε ότι το κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η πνευματική μας προετοιμασία για την συμμετοχή μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και το μνημόσυνο του προσφιλούς μας προσώπου.

Αφήστε μια απάντηση

Όλα επιτρέπονται;

08/03/2024

Ελευθερία και αγάπη.

08/03/2024