Η Γενοκτονία του Ελληνισμού (1914-1923)

Κωνσταντίνος Ι. Χολέβας

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η επέτειος των εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε τα θύματα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού και να αναδείξουμε ορισμένα χρήσιμα στοιχεία:

Να προβάλλουμε τη θυσία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των άλλων κληρικών και λαϊκών που θανατώθηκαν από τους τακτικούς και ατάκτους Τούρκους.

Να καταγγείλουμε τον σχεδιασμό των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών για την εξόντωση του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης.

Να αναδείξουμε τον Ελληνικό και Χριστιανικό πολιτισμό που ανέπτυξαν επί πολλούς αιώνες πριν από τον βίαιο ξεριζωμό οι κάτοικοι των Αλησμόνητων Πατρίδων.

Να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας για την ευλάβεια, την ελληνική παιδεία, την εργατικότητα καί όλα τα καλά στοιχεία που έφεραν μαζί τους οι προσφυγες αδελφοί μας και μπόλιασαν δημιουργικά την ελληνική κοινωνία του 20ού αιώνος.

Στο σύντομο αυτό πόνημα συγκέντρωσα εννέα κείμενα βασισμένα σε άρθρα και ομιλίες μου για τον Ελληνισμό της καθ΄ ημάς Ανατολής. Αφιερώνω αυτή την έκδοση στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κυρού Παύλου (Τσαούσογλου), ο οποίος καταγόταν από τη Σμύρνη και έκανε μεγάλη προσπάθεια για να γίνει γνωστή η δράση και η θυσία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Ευχαριστώ τον κ. Φιλόθεο Κεμεντζετζίδη που ανέλαβε την εκδοτική παραγωγή και συνέβαλε με τις εύστοχες παρατηρήσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

Επιστροφή στα ψηλά βουνά

17/11/2022

Ορθοδοξία και Πατριωτισμός

17/11/2022