“Όταν σημάνουν οι καμπάνες…” Οι τρεις πασχάλιοι μάρτυρες της Όπτινα

Το ξημέρωμα του Πάσχα του 1993 τρεις μοναχοί του ερημητηρίου της Όπτινα στη Ρωσία, ο πατήρ Βασίλειος, ο πατέρας Θεράπων και ο πατήρ Τρόφιμος έπεσαν θύματα άγριας δολοφονίας από έναν σατανιστή. Το συμβάν συγκλόνισε τους ορθόδοξους Ρώσους και τα νέα διαδόθηκαν σύντομα σε όλο τον κόσμο.
Ο πρόωρος θάνατος των τριών χαρισματικών, νεαρών μοναχών μοιάζει ίσως με τραγωδία. Αλλά ο μαρτυρικός θάνατος, με τον οποίον σφραγίστηκαν οι μοναστικοί τους αγώνες, είναι αφορμή όχι για να θρηνεί κανείς, αλλά για να ευφραίνεται. Όπως είπε ένας από τους ιερείς του μοναστηριού στον επικήδειο λόγο του: “Δεν είμαστε τόσο θλιμμένοι όσο χαρούμενοι, επειδή αυτοί οι τρεις αδελφοί ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία το μοναστικό μονοπάτι της ζωής τους”. Και πράγματι ο θεάρεστος τρόπος ζωής και ο θρίαμβος τους επί του θανάτου μαρτυρούνται από τα θαύματα, που άρχισαν να λαμβάνουν χώρα στους τάφους τους, αμέσως μετά τον θάνατό τους. 
Οι πατέρες Βασίλειος, Θεράπων και ο Τρόφιμος μαρτύρησαν στις μέρες μας. Έζησαν στον κόσμο μας, φοίτησαν σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια. Ήλθαν αντιμέτωποι με πειρασμούς και δυσκολίες, που συναντούν και σήμερα οι νέοι. Η διαφορά μας είναι ότι εκείνοι ξεπέρασαν αυτούς τους πειρασμούς του κόσμου και υπάκουσαν στο ευαγγέλιο: “ει θέλεις τέλειος είναι, ύπαγε πώλησόν σου τα υπάρχοντά και δεύρο ακολούθει μοι” (Κατά Ματθαίον 19,21) ακόμα και πάνω στον Σταυρό. Οι ζωές αυτών των τριών Πατέρων της Όπτινα αποδεικνύουν ότι ακόμα και τον 21ο αιώνα μπορεί κανείς να αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στον Θεό και να καθαγιαστεί. Ας αποτελούν οι πατέρες Βασίλειος, Θεράπων και Τρόφιμος πηγή έμπνευσης και παράδειγμα για εμάς.

(Από την εισαγωγή του βιβλίου: “Όταν σημάνουν οι καμπάνες…” Οι τρεις πασχάλιοι μάρτυρες της Όπτινα, από τις εκδόσεις Άθως)

Αφήστε μια απάντηση

Φτιάχνουμε Πρόσφορο;

01/08/2020

Ο Θεός είναι φως, και δεν υπάρχει σ’ αυτόν καθόλου σκοτάδι!

01/08/2020