Βιογραφικά

Author Picture

Άννα Ιακώβου

Η Άννα Ιακώβου γεννήθηκε στην Άρτα και έζησε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωής της.
Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών κι εργάστηκε για χρόνια ως καθηγήτρια μουσικής. Το 2002 έλαβε έπαινο από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της «Ο Ατρόμητος Αβέρωφ». Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε η ποιητική της συλλογή «Με Φως Καλοκαιριού» από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ενώ τον επόμενο χρόνο, το 2003, στον ίδιο διαγωνισμό απέσπασε έπαινο για την ποιητική της συλλογή «Καρτέρια».
Το Δεκέμβριο του 2015 η συγγραφέας τιμήθηκε με έπαινο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για το σύνολο του έργου της και την πολυετή, ποιοτική προσφορά της στο ορθόδοξο παιδικό βιβλίο.
Σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΘΩΣ/ΠΑΙΔΙΚΑ παρουσιάζει στο κοινό τη σειρά «Ήταν κάποτε παιδιά» που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Κυκλοφορούν ήδη οι τόμοι που είναι αφιερωμένοι στους Άγιο Νεκτάριο, Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, Γέροντα Χατζηγιώργη, Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη, πατέρα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, Όσιο Δαυίδ, π. Δαμασκηνό του Μακρυνού και Αγία Δοσιθέα του Κιέβου, Ο Όσιος Παρθένιος και ο Όσιος Ευμένιος από την Ιερά Μονή Κουδουμά.
Άλλα βιβλία της είναι «Ο Αϊ-Βασίλης και ο Δάσκαλος», ο «Θησαυρός», το «Φως των Χριστουγέννων», «Ο Ανεμοθόδωρος», «Η κυρά της Ρω», «Συνέβη εις την Πόλη», «Γιορτινά αφηγήματα», «Πασχαλιάτικο αεράκι σε Κερκυραϊκό καντούνι», «Όταν γελάει ο ουρανός 1», «Όταν γελάει ο ουρανός 2», «Όταν γελάει ο ουρανός 3, Μικρές ιστορίες για παράξενες Παναγιές», «Αρχιπέλαγος Τσάγκος», «Χριστουγεννιάτικες Αλκυονίδες», «Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή», «Δεύτε Λάβετε Φως», «Βασιλειάδα – Η πολιτεία της αγάπης» και «Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος – Ένα θαύμα, ένα παιχνίδι» από τις εκδόσεις ΑΘΩΣ/ΠΑΙΔΙΚΑ. «Το τενεκεδένιο σχολείο», «Το Χριστουγεννιάτικο Μυστικό της κυρίας Νοικοκυροπούλου», από τις εκδόσεις Θύρα. «Η Ταγαρού», «Ο Κανέλλος», «Αλέξανδρος ο Μέγας», «Η Μαργαρίτα των χελιδονιών» και «Ο Ατρόμητος Αβέρωφ» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και «Καρτέρια (ποιητική συλλογή για παιδιά)», «Μια Σιροπιαστή Ιστορία από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης», «30 Αργύρια για το Χιονάτο» και «Ψωροκώσταινα» από τις εκδόσεις Παρρησία.
Από το 2000, που εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 41 τίτλοι βιβλίων, που αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους.
Τον Ιούλιου του 2018 ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος και η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας απένειμε στη συγγραφέα το Χρυσό Μετάλλιο της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων και τιμητική πλακέτα για το συγγραφικό της έργο. Τιμήθηκε επίσης για τη συμβολή της στην προβολή του Ιερομάρτυρα Αγίου Γεωργίου Καρασταμάτη, ο οποίος καταγόταν από την Αγία Παρασκευή Κρήνης Μικράς Ασίας γράφοντας τον βίο του. Η Ένωση ανακήρυξε τη συγγραφέα επίτιμο μέλος της.

Βιβλία από Άννα Ιακώβου