Βιογραφικά

Author Picture

Γεώργιος Ν. Παπαθανασόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει από τη μητέρα του ρίζες από τη Μαγνησία και το Σιβρισάρι της Ιωνίας. Σπούδασε Χημεία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας της Ενώσεως Ελλήνων Χημικών και Διευθυντής μεγάλων επιχειρήσεων. Υπήρξε ιδρυτικός Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Σωματείου “Γιώργος Σαραντάρης” και είναι μέλος της Ενώσεως Μαγνησίας Μικράς Ασίας και της Αδελφότητας Σιβρισαρίου Σμύρνης.
Δημοσιογραφεί από το 1982. Από το 1985 έως το 1989 ήταν συνεργάτης του αείμνηστου εκδότου των εφημερίδων “Ελεύθερος Τύπος” και “Τύπος της Κυριακής” Άρη Βουδούρη. Από το 1989 έως το 2009 ήταν συντάκτης των ίδιων εφημερίδων και από το 2009 έως το 2011 της εφημερίδας “Ισοτιμία”. Έκτοτε αρθρογραφεί ελεύθερα και τα άρθρα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες, ιστοσελίδες, blogs και περιοδικά. Υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας “Ταυτότητα”, συντάκτης του περιοδικού “Εποπτεία” και αρχισυντάκτης του “Εποπτεία Newsletter”. Στον “Τύπο της Κυριακής” ήταν ο εισηγητής και ο κύριος συντελεστής των ενθέτων “Ορθοδοξία και Ελληνισμός” και “Ιδεοδρόμιο”, που σκοπό είχαν να συμβάλουν στην πολιτισμική συνέχεια των Ελλήνων και στη διατήρηση της πνευματικής ιδιοπροσωπίας τους. Συνέβαλε ακόμη ανιδιοτελώς στη δημιουργία και συνεργάσθηκε εθελοντικά στα πρώτα βήματα του πρώτου εκκλησιαστικού Ραδιοφωνικού Σταθμού “Πειραϊκή Εκκλησία”. Στη διαδρομή του έχει γράψει περί τα 8.000 άρθρα, μελέτες, δοκίμια, αναλύσεις, έρευνες και ρεπορτάζ, πολλά από τα οποία υπήρξαν πρωτοσέλιδα και έχει λάβει συνεντεύξεις από σημαντικές εκκλησιαστικές, πνευματικές και πολιτικές προσωπικότητες. Ως δημοσιογράφος αγωνίζεται υπέρ των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών και θεωρείται από τους πρωτοπόρους που καθιέρωσαν το αυθεντικό εκκλησιαστικό ρεπορτάζ.
Συνέγραψε τα βιβλία «Γιώργος Σαραντάρης· Ο άνθρωπος, ο ποιητής, ο διανοούμενος», εκδ. ”ΕΚΠΛΗΞΗ” (2011), «Από την ανεξιθρησκεία του Διατάγματος των Μεδιολάνων στη σημερινή θρησκευτική ελευθερία», εκδ. “ΤΗΝΟΣ” (2015), «Πώς γράφτηκε ο εμφύλιος», εκδ. “ΑΡΧΕΙΟ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ” (2016), «Σύνοδος στην Κρήτη-Εκκλησία-Προκαθήμενοι-Γεωπολιτική», εκδ. “ΤΗΝΟΣ” (2017), «Εμφύλιες μάχες ιδεών», εκδ. “ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ” (2018), «Ο Διαφωτισμός και ο Ελληνσμός», εκδ. “ΤΗΝΟΣ” (2019), «Η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα», εκδ. “ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ” (2019), «Κιβωτός πατριδογνωσίας-Μορφές του 1821, πριν, κατά, μετά την Επανάσταση», εκδ. “ΤΗΝΟΣ” (2021).