Βιογραφικά

Author Picture

Μαρία Γουμενοπούλου

Η Μαρία Γουμενοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε κυρίως με την παιδική λογοτεχνία, γράφοντας και τα τρία είδη λόγου: πεζό (παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα), ποίηση, παιδικό θέατρο.
Βραβεύτηκε και στα τρία είδη συνολικά δεκαεννιά φορές. Κείμενά της έχουν καταχωριστεί στα αναγνωστικά και τα ανθολόγια του δημοτικού. Ένα από τα βραβεία της είναι διεθνές. Το πήρε σε διαγωνισμό της UNICEF, όπου έλαβαν μέρος 150 χώρες-μέλη του ΟΗΕ. Είναι το ποίημα «Γλυκό τσαμπί σταφύλι», που έπρεπε, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, να έχει θέμα εμπνευσμένο από το 10ο άρθρο της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών. Το ποίημα αυτό, μελοποιημένο από τον συνθέτη Στέφανο Βασιλειάδη, κυκλοφορεί σε δίσκο παγκοσμίως, για τους σκοπούς της UNICEF. Επίσης, υπάρχει μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες στα βιβλία SING MIT UNS με τα είκοσι πέντε καλύτερα τραγούδια από όλο τον κόσμο, πλάι στον χάρτη της Ελλάδας.
Το 1976 το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε το θεατρικό παιχνίδι της Μαρίας Γουμενοπούλου «Το ευζωνάκι» για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις ΗΠΑ, στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν εκεί λόγω της 200ής επετείου της Ανεξαρτησίας.
Το λογοτεχνικό έργο της Μαρίας Γουμενοπούλου για μεγάλους αποτελείται από ποίηση και πεζογραφία.