Βιογραφικά

Author Picture

Χριστίνα Ευστρατιάδου

Η Χριστίνα Ευστρατιάδου γεννήθηκε στο Καστελλόριζο το 1907. Γονείς της ο Ευάγγελος Ξανθής και η Κρυστάλλα Πεγκλή. Από 10 ετών εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, όπου τελείωσε το Λύκειο. Εργάσθηκε στη συνέχεια στη νεοϊδρυθείσα τότε Τράπεζα της Ελλάδος ύστερα από διαγωνισμό, την ίδια εποχή που είχαν προσληφθεί ο γιος του Κωστή Παλαμά, ποιητής Λέανδρος, ο Ηλίας Βενέζης, καθώς και άλλες γνωστές προσωπικότητες.
Το 1938 παντρεύτηκε τον Δημήτριο Ε. Ευστρατιάδη, πρόσφυγα από τη Σμύρνη, μετέπειτα Διευθυντή της Εμπορικής Τραπέζης, και απέκτησαν μία κόρη και ένα γιο και, χρόνια αργότερα, τέσσερα εγγόνια τα οποία μεγάλωσε με τις ιστορίες του τόπου της, μεταδίδοντάς τους την αγάπη της γι’ αυτόν.
Μετά την συνταξιοδότησή της απασχολήθηκε εθελοντικά στο βρεφοκομείο Αθηνών, παρακολουθούσε μαθήματα στη ΧΕΝ και ήταν μέλος του Λυκείου Ελληνίδων. Έγραψε και εξέδωσε δύο βιβλία: Ήταν κάποτε, ποιήματα (1974), και τα Ιστορήματα και Αφηγήματα του Καστελλορίζου σε δύο τόμους. Έλαβε το «Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη» το 1985.