Βιογραφικά

Author Picture

Γιάννης Β. Παπαναστασίου

Ο Γιάννης Β. Παπαναστασίου είναι δάσκαλος. (Δεν επιδίωξε άλλες θέσεις).
Έχει πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας με άριστα. Πτυχίο Μετεκπαιδεύσεως με άριστα.
Είναι πτυχιούχος και του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.
Εργάστηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση και ένα χρόνο στην Ιδιωτική.
Υπηρέτησε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, όπου έλαβε μέρος σε ερευνητικό πρόγραμμα της ΟΥΝΕΣΚΟ με θέμα: "Οι δυνατότητες αναπτύξεως των ικανοτήτων μαθήσεως", καθώς και σε έρευνα εθνικού ενδιαφέροντος με θέμα: "Η σχολική επίδοση των μαθητών που εισέρχονται στην Α΄ Δημοτικού σε ηλικία 5,5 ετών, 6 ετών και 6,5 ετών".
Είναι συγγραφέας. Έχει γράψει δέκα βιβλία για τη Γλώσσα, σημαντικότερο από τα οποία είναι το επίτομο με τίτλο: Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ, ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Μερικά από τα βιβλία του χορηγούνται από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης ως ακαδημαϊκά συγγράμματα στους φοιτητές των τμημάτων: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, και Νηπιαγωγών.
Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες: "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", και "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ". Επίσης σε διάφορα περιοδικά, καθώς και σε επαρχιακές εφημερίδες.
Στις 12-11-2005, σε ημερίδα που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, στο Ε.Β.Ε.Α. (Ακαδημίας 7), με θέμα: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», ήταν δεύτερος ομιλητής, μετά τον καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, και ανέπτυξε το θέμα: «Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ».
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2006 - 07, δίδαξε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς το μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ήτοι: Η ετυμολογία των λέξεων και η γλώσσα ως σύστημα.
Το έτος 2007, πραγματοποίησε στη ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ, σε πρόγραμμα για Έλληνες ομογενείς, που παλινόστησαν από χώρες της πρώην Σοβιετική Ένωσης, σειρά ομιλιών (χωρίς αμοιβή) με θέμα: «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ».
Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του έτους 2010, πραγματοποίησε στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Flash (Φλας), δέκα εκπομπές με θέμα: «Η ετυμολογία και η ιστορία επιλεγμένων λέξεων της ελληνικής γλώσσας».
Έχει πραγματοποιήσει «Ημερίδες» σε πολλά Ιδιωτικά Σχολεία, όπου δίδαξε σε εκπαιδευ-τικούς όλων των ειδικοτήτων, της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, και συγκεκριμένα τα κεφάλαια: Η Ετυμολογία των λέξεων, η Παραγωγή των λέξεων και η γλώσσα ως Σύστημα.
Υπηρέτησε, ακόμη, ως ψάλτης και πρωτοψάλτης στο Μητροπολιτικό Ναό της Ναυπάκτου, για μία δεκαετία, ήτοι κατά τα έτη 1970 - 1980.
Κατάγεται από τα Ιωάννινα και διαμένει στο Μαρούσι.
Είναι έγγαμος και έχει δύο γιους.