Βιογραφικά

Author Picture

Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου

Η Μονή Αγίου Ηρακλειδίου είναι από τα πρώτα γυναικεία μοναστήρια της Κύπρου, αρχίζοντας τη λειτουργία του το 1963. Βρίσκεται στους ελαιώνες του χωριού Πολιτικό εκεί όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Ταμασσού. Η εκκλησία του Αγίου Ηρακλειδίου κτίστηκε το 400 μ.Χ. στην τοποθεσία του τάφου του.
Το μοναστήρι καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές. Το σημερινό κτήριο χρονολογείται από το 1773, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος ανακαίνισε το ναό και το μοναστήρι. Στη Μονή Αγίου Ηρακλειδίου σώζονται η κάρα και τεμάχια των λειψάνων του Αγίου, όπου πολλοί πιστοί επισκέπτονται για να προσκυνήσουν μ’ ευλάβεια την κάρα του Αγίου Ηρακλειδίου και να τονωθούν ψυχικά.
Ο Άγιος Ηρακλείδιος ήταν γιος ιερέα ειδωλολάτρη. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ταμασσού από τον Απόστολο Παύλο και Απόστολο Βαρνάβα. Το 400 μ.Χ. κτίστηκε μαρτύριο, δηλαδή μικρό οικοδόμημα-μνημείο του τάφου. Τον 5ο. αιώνα ιδρύθηκε στην περιοχή μοναστήρι, αφιερωμένο στον Άγιο Ηρακλείδιο, που ως καθολικό είχε μια τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική. Η Μονή αυτή καταστράφηκε τον 8ο αι. και στη θέση της χτίστηκε νέα. Στα ερείπια του επίσης κατεστραμμένου μαρτυρίου οικοδομήθηκε μαυσωλείο με ψηφιδωτό δάπεδο, που ήταν διακοσμημένο με γεωμετρικές παραστάσεις και το μονόγραμμα του Ιησού. Η Μονή αυτής της οικοδομικής φάσης διατηρήθηκε ως τον 15ο αιώνα, όπως και το μαυσωλείο, το δάπεδο του οποίου καλύφθηκε με μαρμαροθετήματα. Ίχνη της αρχαιότερης Μονής διατηρούνται κάτω από τα θεμέλια του σύγχρονου μοναστηριού.
Μετά το 1821 η Μονή διαλύεται και η περιουσία της ενοικιάζεται από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου σε ιδιώτες που αποκαλούνται «επιστάτες». Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο ναός και τα κτίσματα της Μονής υπέστησαν μεγάλες ζημιές, έφτασαν μάλιστα να απειλούνται με κατάρρευση. Στις 23 Ιουλίου 1962 το μοναστήρι επαναλειτουργεί ως γυναικείο κοινόβιο.