Βιογραφικά

Author Picture

Σταυρούλα Κάτσου-Καντάνη

Η Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη γεννήθηκε στην όμορφη Καλαμάτα, ένα μέρος που σμίγει ο ουρανός με τη γη, το βουνό με τη θάλασσα.
Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως θεολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Είναι παντρεμένη με τον δάσκαλο Κωνσταντίνο Καντάνη και ζουν στο Αγρίνιο. Έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.
Από μικρή αγαπά τα βιβλία. Ταξιδεύει καθημερινά μέσα από τις σελίδες τους. Φοιτήτρια δημοσιεύει ποιήματα και αφηγήματα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Αγοράζοντας βιβλία στα παιδιά της, μαγνητίζεται από το παιδικό βιβλίο. Σύντομα ανακαλύπτει πως, το να γράφεις για παιδιά, σε κρατά παιδί. Από τότε, με τη χάρη του Θεού, προσπαθεί, μέσα από τη συγγραφή, να υπηρετήσει τις δυο μεγάλες της αγάπες: τη Θεολογία και τη Λογοτεχνία.
Για το συγγραφικό της έργο, καθώς και για την έμπρακτη αγάπη της για το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο, έχει επανειλημμένα βραβευτεί:
Το 2005 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το Α΄ Βραβείο Παιδικού – Εφηβικού Μυθιστορήματος με Θέμα τον Πολιτισμό για το έργο της «Σώστε την πόλη μας!» (υποψήφιο και για το Κρατικό βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος, Βραχεία λίστα).
Το 2006 η παιδική ποιητική της συλλογή «Στου φεγγαριού το πέτο» τιμήθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το Α΄Βραβείο Ποίησης για παιδιά.
Το 2007, το παραμύθι της «Το αστεράκι της αγάπης» απέσπασε τον Έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία Παραμύθι για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.
Το 2008, βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το έμπρακτο ενδιαφέρον της και τις αποτελεσματικές δραστηριότητές της, ως προς την προώθηση της νεανικής λογοτεχνίας.
Έχει τιμηθεί με δύο ακόμη πανελλήνια βραβεία σε διαγωνισμούς ποίησης (Β’ Πανελλήνιος Διαγωνισμός, Φιλολογικού & Λογοτεχνικού Ομίλου Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, 2004 και Α’ Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Γιάννης Φάτσης», του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού, 2007).
Πρόσφατα (Δεκέμβριος 2019), βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, με το Β΄ Πανελλήνιο Βραβείο Παραμυθιού, για το ανέκδοτο έργο της «Ένα ξεχασμένο στολίδι», ενώ τον Φεβρουάριος του 2020 το βιβλίο της «Νύχτες γεμάτες φως» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άθως παιδικά τιμήθηκε με το 2ο βραβείο Παιδικού Ορθόδοξου Χριστιανικού βιβλίου, στην κατηγορία εκδοθέν Παιδικό Βιβλίο, στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ορθόδοξου Παιδικού Βιβλίου
Αγάπη και χαρά της είναι η διαδικασία της γραφής και η επικοινωνία της με τα παιδιά. Είναι ενεργό μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Εκτός από τη συγγραφή, χαίρεται όταν, με τα πινέλα και τα χρώματά της, ταξιδεύει σε μονοπάτια ζωγραφικής και αγιογραφίας.