Βιογραφικά

Σταύρος Ι. Αυγολούπης

Ο Σταύρος Αυγολούπης, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει διδάξει Μαθηματικά και, κυρίως, διάφορα Μαθήματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής, του Τμήματος Μαθηματικών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει πολλές ερευνητικές συνεργασίες στην Κατεύθυνση της «Παρατηρησιακής Αστρονομίας» με διάφορα Κέντρα Δορυφορικών Τηλεσκοπίων καθώς και με διάφορα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του Εξωτερικού.
Με τις πολυετείς παρατηρήσεις του σε διάφορα Αστεροσκοπεία του κόσμου, που ξεπερνούν τις 5.500 ώρες νυχτερινής παρατήρησης, σημείωσε πολύ ξεχωριστές και σημαντικές διεθνώς ανακαλύψεις στους μεταβλητούς αστέρες και κυρίως στον τομέα των εκύκλων δραστηριότητάς τους», αποκτώντας έτσι μεγάλη διεθνή αναγνώριση με περισσότερες από 1.500 αναφορές στο έργο του
από άλλους επιστήμονες.
Πέρα από το σπουδαίο ερευνητικό του έργο, δημοσιευμένο σε έγκριτα Διεθνή Περιοδικά με κριτές και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων, έγραψε και 16 βιβλία για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, μαθητές καθώς και για το ευρύ κοινό.
Υπηρετεί με μεγάλη αγάπη και τη διάδοση της αστρονομικής γνώσης, τόσο με διαλέξεις, όσο και με άρθρα και δημοσιεύσεις σε πολλά περιοδικά. Είναι μέλος του Δ.Σ. και του Ε.Σ. του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών»
του Α.Π.Θ. και μέλος της «Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου», στο πλαίσιο του «Συμφώνου Συνεργασίας» μεταξύ του Α.Π.Θ., της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Αριστοτέλη, για τη δημιουργία του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης».